Aktiebolag eller enskild firma: Vilken bolagsform passar dig bäst?
Inledning
Att välja rätt företagsform är ett av de viktigaste besluten när du startar ett företag. Din valda form påverkar allt från skatter och ansvar till trovärdighet och administrativa krav. I denna guide jämför vi aktiebolag och enskild firma för att hjälpa dig hitta det bästa alternativet för just din situation. Vi jämför just de alternativen för att de är de vanligaste bolagsformerna för mindre företag. Om du vill läsa om fler alternativ kan du läsa vår artikel om bolagsformer.
Aktiebolag eller enskild firma – Vad är skillnaden?
Att förstå grundläggande skillnader mellan aktiebolag och enskild firma är avgörande för att bedöma vilken bolagsform som passar dig bäst. Här är en snabb överblick:
Faktor | Aktiebolag | Enskild firma |
---|---|---|
Personligt ansvar | Begränsat ansvar – riskerar endast aktiekapitalet | Obegränsat ansvar – personligt ansvar för företagets skulder |
Startkapital | Minst 25 000 kr i aktiekapital | Inget krav på kapital |
Skatt | Bolagsskatt (20,6 %) + eventuell utdelningsbeskattning | Inkomstskatt (egenavgifter baseras på vinst) |
Administrativa krav | Det finns fler formella krav än på en enskild firma | Färre formella krav |
Lämpligt för | Alla verksamheter som är långsiktiga och inte har en väldigt begränsad omsättning | De som inte har 25 000 kr i startkapital, eller bara planerar en väldigt begränsad omsättning |
Trovärdighet | Hög trovärdighet för kunder och leverantörer | Lägre trovärdighet, särskilt för större kunder |
Skatteplanering | Möjlighet till utdelning till lägre skatt samt till att ackumulera vinsten | Ingen möjlighet till utdelning och hela vinsten beskattas varje år |
Flexibilitet | Mindre flexibelt och fler regler | Mer flexibelt och mindre regler |
Aktiebolag
Krav för att starta aktiebolag
För att starta ett aktiebolag krävs ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. För registrering hos Bolagsverket behöver man minst en styrelseledamot, och har man bara en ledamot behöver man även minst en styrelsesuppleant. Numera finns det inte längre något krav på revisor för små nystartade företag. I praktiken är det i stort sett även ett krav att styrelsen och ägaren av företaget inte har några betalningsanmärkningar, då det är väldigt svårt att öppna ett företagskonto om man har det.
Fördelar med aktiebolag
Vi ser flera fördelar med att välja aktiebolag som företagsform:
- Det uppfattas ofta som en mer professionell och seriös bolagsform jämfört med andra alternativ.
- Aktiebolag erbjuder skattefördelar, särskilt om du driver företaget på heltid och har en inkomst över genomsnittet. Detta beror främst på möjligheten att ta utdelning.
- Som företagare får du en tydlig åtskillnad mellan din privata ekonomi och företagets tillgångar och skulder.
- Det blir enklare att bedriva verksamhet tillsammans med andra, särskilt om vinsten ska fördelas mellan flera personer.
- Den ekonomiska risken för ägarna begränsas till det insatta aktiekapitalet. Det är dock viktigt att tänka på att du som företagare kan behöva gå i borgen för företagets lån och att ekonomisk redovisning måste skötas korrekt och noggrant.
Nackdelar med aktiebolag
Det finns även vissa nackdelar med att starta ett aktiebolag:
- Aktiebolag medför högre formella krav och mer omfattande administration än andra bolagsformer, vilket kan vara både mer tidskrävande och resursintensivt.
- Du måste investera minst 25 000 kronor som aktiekapital för att kunna registrera ett aktiebolag.
- Det kan vara mer komplicerat och tidsödande att avveckla ett aktiebolag jämfört med exempelvis en enskild firma eller ett handelsbolag.
Enskild firma / Enskild näringsverksamhet
Krav för att starta enskild firma
Enskilda firmor kräver ingen kapitalinsats, och registreringen är enkel. Administrationsbördan är också betydligt mindre. Vem som helst kan starta en enskild firma. Om man misskött tidigare företag så kan dock Skatteverket eventuellt neka dig för registrering av F-skatt.
Fördelar med enskild firma
De fördelar vi ser med att välja enskild firma som företagsform:
- Det finns betydligt färre regler och krav för enskilda firmor jämfört medaktiebolag, vilket innebär mindre administration och enklare hantering av företagets verksamhet.
- Du behöver inte något kapital för att starta en enskild firma, vilket gör det till en tillgänglig lösning för de flesta.
- Om du bestämmer dig för att avsluta verksamheten är processen snabb och smidig, utan de komplicerade steg som krävs för aktiebolag.
Nackdelar med enskild firma
Det finns dock vissa utmaningar med att driva en enskild firma:
- Hur skatterna fungerar för enskilda firmor kan vara svårt att förstå, trots att bolagsformen är avsedd att vara enkel och lättillgänglig.
- Enskilda firmor upplevs ibland som mindre professionella jämfört med aktiebolag, vilket kan påverka trovärdigheten hos större kunder eller samarbetspartners.
- Om du driver företaget på heltid och har en högre inkomst kan skattereglerna vara mindre förmånliga jämfört med ett aktiebolag.
- Det finns ingen tydlig åtskillnad mellan din privata ekonomi och företagets tillgångar och skulder, vilket kan leda till en osäkrare ekonomisk situation.
- Att bedriva verksamhet med flera personer som ska dela på vinsten är mer komplicerat i en enskild firma än i andra företagsformer.
- Med en enskild firma står du personligen som ansvarig för företagets skulder, vilket kan innebära en högre ekonomisk risk. Det är dock viktigt att notera att med aktiebolag kan långivare kräva personlig borgen för lån.
Enskild firma eller aktiebolag – Hur påverkar företagsformen din skatt?
Den största skillnaden i beskattning mellan enskild firma och aktiebolag ligger i hur vinsten hanteras. I en enskild firma beskattas hela överskottet som inkomst av tjänst, medan ett aktiebolag kan fördela överskottet mellan lön och aktieutdelning. Eftersom aktieutdelning beskattas till en lägre nivå än inkomst av tjänst, kan detta vara mycket fördelaktigt för företagare med inkomster över brytpunkten för statlig skatt. För mer information, läs gärna vår artikel om skatt på aktieutdelning.
Om man har en inkomst som är under brytpunkten för statlig skatt blir den totala skatten på inkomsten ca 46-50% för en enskild firma, beroende på vilken kommun man bor i. Är inkomsten över brytpunkten så blir skatten på den överskjutande delen ca 61%. I ett aktiebolag blir den totala skatten för utdelning 36,48%, men det finns begränsningar i hur mycket utdelning man får ta under ett år. Du kan läsa mer detaljer och se några räkneexempel för detta på vår sida om skatter för enskilda näringsidkare.
När är enskild firma det bästa valet?
En enskild firma är det bästa, och enda, valet ifall du inte har 25 000 kr att sätta in som aktiekapital. Det är även ett bra val ifall du bara vill prova på att driva ett företag, eller om intäkterna kommer att vara väldigt begränsade.
När är aktiebolag ett bättre val?
Om man har 25 000 kr att sätta in som aktiekapital och har ambitionen att behålla företaget en längre period, så är ett aktiebolag i stort sett alltid ett bättre val. Det blir lägre skattekostnader och företaget uppfattas oftast som mer seriöst än en enskild firma av externa aktörer.
Hur startar man en enskild firma eller aktiebolag?
När du kommit fram till ifall enskild firma eller aktiebolag passar dig bäst kan du gå vidare med att registrera ditt företag. Mer information om detta kan du läsa i vår artikel om registreringsprocessen.
Om du kontaktar oss så erbjuder vi dig i mån av tid kostnadsfri rådgivning gällande start av ett enklare företag.
Har du redan bestämt dig för att registrera företag?
Klicka för att registrera aktiebolag på verksamt.se
Klicka för att registrera enskild firma på verksamt.se