...

F-skatt

Preliminärskatt, även kallad F-skatt, är förskottsbetalning av förväntad skatt. Förväntad skatt sätts antingen av dig själv när du registrerar företaget, av Skatteverket som varje år uppdaterar preliminärskatten baserat på föregående års skatt, eller av dig själv eller din redovisningskonsult när preliminär inkomstdeklaration lämnas till Skatteverket. Du kan uppdatera din preliminära inkomstdeklaration flera gånger under året om du vill. Om du inte lämnar in någon preliminär inkomstdeklaration för året så fastställer Skatteverket preliminärskatten automatiskt baserat på förra årets skatt. Om du betalar för mycket preliminärskatt får du skatteåterbäring, och om du betalar för lite måste du betala restskatt, när den slutliga skatten fastställs. F-skatt är även termen för att registrera ditt företag som skattepliktigt, och behövs för att få fakturera dina kunder.

Registrera dig för F-skatt och preliminärskatt

När du startar ditt företag måste du registrera dig hos Skatteverket för F-skatt. F-skatt betalar du som företagare på dina inkomster från företaget och är en förutsättning för att kunna bedriva verksamhet. När du har registrerat ditt företag kommer du att få en preliminärskatt baserad på det förväntade överskottet som du anger i din registrering. Du kan uppdatera din preliminära inkomstdeklaration flera gånger under året om du vill, men det är viktigt att komma ihåg att du måste betala din preliminärskatt varje månad. Om du är osäker på det förväntade överskottet rekommenderar vi att vara försiktig och ange en lägre konservativ uppskattning, och hellre uppdatera preliminärskatten senare under året. Så behöver du inte anstränga företagets kassaflöde med större skattebetalningar än vad intäkterna motsvarar.

F-skatt och A-skatt

Det kan tyckas olyckligt och förvirrande att F-skatt kan syfta på två olika saker. Antingen preliminärskatt eller F-skattsedel. Anställda i Sverige har en så kallad A-skattsedel. Det har man när man har inkomst som anställd. För att ett företaget skall få bedriva näringsverksamhet så behöver det registrera sig för F-skattsedel, vilket gäller alla typ av företag. När man startar enskild firma så kan man både ha inkomst från näringsverksamhet och anställning, och då behöver man FA-skattsedel. 

Ändra F-skatt med preliminär inkomstdeklaration

Om du inte lämnar in någon preliminär inkomstdeklaration för året, så fastställer Skatteverket automatiskt din preliminärskatt baserat på föregående års skatt. Detta kan innebära att du betalar för mycket eller för lite i preliminärskatt, beroende på om dina inkomster har förändrats. Därför är det viktigt att uppdatera din preliminära inkomstdeklaration om dina inkomster har förändrats.

Om du skickar in en uppdaterad preliminär inkomstdeklaration under året, kan summan som du behöver betala i preliminärskatt antingen ändras eller så kan du få tillbaka skatt om du redan har betalat för mycket. Detta kan vara särskilt viktigt om ditt företags verksamhet har förändrats under året och din inkomst har minskat eller ökat mycket.

När den slutliga skatten fastställs för året så avräknas den inbetalda preliminärskatten. Om du har betalat för mycket preliminärskatt, får du en skatteåterbäring. Om du har betalat för lite preliminärskatt, måste du betala restskatt.

Den preliminära inkomstdeklarationen för ett aktiebolag är relativt enkel då F-skatten oftast bara baseras på förväntad vinst och eventuell särskild löneskatt på pensioner. För enskilda firmor är det mer komplext eftersom F-skatten då baseras på hela din privatekonomi och inte bara på vinsten i firman. Blanketten kan kännas som en djungel på det är så många fält man kan fylla i, men i praktiken är det inte så många som används i normalfallet. För de flesta räcker det med att ange förväntat överskott från enskilda firman, skatt och inkomst av tjänst (Lön från andra arbetsgivare) hittills och resten av året, och eventuellt ränteutgifter ifall man har stora bolån. Den preliminära inkomstdeklarationen behöver inte vara exakt, då det bara handlar om att få fram en ungefärlig siffra att betala varje månad för att skattebetalningarna under året skall hamna så nära som möjligt den slutliga skatten.

 
Preliminar inkomstdeklaration

För de flesta aktiebolag är det bara Överskott/underskott av näringsverksamhet som behöver anges i den preliminära inkomstdeklarationen. Om ditt företag även har pensionskostnader så behöver du fylla i det i fliken för pensioner.

Även enskilda firmor skall ange Överskott/underskott av näringsverksamhet, men om man även har inkomster från anställning under året så måste man ange siffror för det med. 

Vanliga frågor om F-skatt och preliminär inkomstdeklaration

Hur skall jag veta vad förväntat överskott är då jag precis startat företaget?

Det är självklart omöjligt att veta, så gör bara en så bra gissning som du kan och avrunda nedåt. Om det visar sig att gissningen var felaktig så kan du antingen lämna in en preliminär inkomstdeklaration för att uppdatera preliminärskatten, eller låta det vara och reglera skatten via slutskattebeskedet.

 

Måste man lämna preliminär inkomstdeklaration?

Det finns inget krav på att lämna preliminär inkomstdeklaration utöver den man lämnar när man registrerar företaget. Det är dock rekommenderat att göra det om det förväntade överskottet ändras mycket än vad som tidigare är registrerat.

 

Varför känns det som att jag betalar mycket mer skatt med enskild firma än som anställd?

Skatten, och därav även preliminärskatten, i en enskild firma är både för inkomstskatt och egenavgifter. Egenavgifterna är den enskilda firmans motsvarighet till arbetsgivaravgifter. Arbetsgivaravgifterna märker man inte av som anställd eftersom det är arbetsgivaren som hanterar dem. Sammantaget blir det ungefär lika mycket skatt i båda fallen.

 

Sammanfattning

Preliminärskatt är alltså en månadsvis förskottsbetalning av förväntad skatt för året. Du kan vid behov justera din preliminärskatt genom att lämna en preliminär inkomstdeklaration. Om du betalar för mycket preliminärskatt får du en skatteåterbäring och om du betalar för lite måste du betala restskatt när den slutliga skatten fastställs. 

Rulla till toppen