Registreringsprocess

Registreringsprocess

Översikt

Att registrera ett företag kan om man inte gjort det förut låta som ett avancerat projekt som kräver dyr experthjälp, men vi skulle vilja säga att det i de flesta fallen är väldigt enkelt. Vår ambition med denna artikel är att ge läsaren den information hen behöver för att kunna registrera ett företag.

Om du vill starta ett företag själv utan att göra det genom att köpa ett lagerbolag så kan du göra det på Verksamts hemsida.

De flesta frågorna att ta ställning till har så pedagogiska förklaringar att de kan avklaras utan några djupare fackkunskaper eller någon experthjälp. Om du startar ett företag som du själv kommer att vara 100 % ägare av så finns det få fel du kan göra i registreringsprocessen som har några egentliga praktiska konsekvenser. Om du startar ett företag med flera delägare och styrelseledamöter så kan det finnas anledning att anlita extern hjälp med att upprätta bolagsordning och aktieägaravtal, ifall det känns osäkert vad som gäller och vad olika saker betyder.

Du kan läsa om vanliga frågor för registreringsprocessen här

Lilla Ekonomibyrån | Registreringsprocess

Lagerbolag eller inte?

Lagerbolag hade som vi ser det en betydligt större roll längre tillbaka i tiden då det var mera komplext och tidskrävande att starta ett företag. Numera är det väldigt enkelt att registrera ett aktiebolag på www.verksamt.se, så lagerbolagen har inte riktigt lika stort värde längre. Det finns dock fortfarande några fördelar med lagerbolag att beakta:

  1. Det går mycket snabbare att starta företaget. Om det brådskar och du helst skulle vilja ha haft ett företag redan igår så är lagerbolag absolut ett bra alternativ. Det kan spara dig ett par veckor innan allt är igång. Något mer på sistone då bankerna har höjt kraven på kundkännedom och processen att starta företagskonton har förlängts kraftigt. Så just nu är det främst att starta ett företagskonto som tar tid, och inte att registrera bolaget.
  2. Att skaffa ett lagerbolag som redan har bankkonto kan vara en stor fördel för personer som av olika anledningar kan ha svårt att öppna bankkonto i ett nystartat företag. T.ex. personer med betalningsanmärkningar. De flesta lagerbolagen har dock inte något bankkonto, och de som har det kostar en hel del.
  3. Det kan finnas fördelar med kreditvärdighet och offentliga upphandlingar som kräver en historik i företaget. Om du köper ett lagerbolag som haft tidigare verksamhet utan anmärkningar så kommer kreditvärdigheten att vara bättre än i ett nystartat företag, och vissa offentliga upphandlingar kan ha krav på att det skall finnas en historik i företaget. Detta är inte relevant för alla nystartade företag, men kan vara det för vissa.

Om dessa fördelar är viktiga för dig kan det absolut vara en bra idé att köpa ett lagerbolag när du startar ditt företag. Om inte så är det sannolikt inte värt den extra kostnaden jämfört med att registrera företaget själv.

118GROUP
Rated 5/ 5 based on 5 customer reviews
Lilla Ekonomibyrån Sverige AB
Backvägen 2 Solna, Stockholms län
Phone: +46738001234
Ring oss nu
Rulla till toppen