Hur fungerar skatter för enskilda firmor?

Hur fungerar skatter för enskilda firmor?

Även om enskild firma är tänkt att vara en enkel bolagsform, så är det som vi ser det den svåraste bolagsformen att förstå hur skatterna fungerar för.

Den huvudsakliga anledningen till att det är svårt att förstå är att skatterna fungerar så annorlunda jämfört med löner från vanliga anställningar som de flesta är bekanta med. Om du har ett aktiebolag så drar du av skatt för varje löneutbetalning, och betalar sedan in den skatten och arbetsgivaravgiften månaden efter. I en enskild firma betalar du inte skatt för dina uttag, utan du betalar skatt för vinsten som du deklarerar i slutet av året.

Lilla Ekonomibyrån|Hur fungerar skatter för enskilda firmor?

Så de pengar du sätter in eller tar ut från din firma påverkar inte din skatt. För att göra det enklare att förstå kommer vi här med några förenklade räkneexempel.

Lilla Ekonomibyrån|Hur fungerar skatter för enskilda firmor?

I dessa exempel kan du t.ex. se att egna uttag och preliminärskatt inte påverkar det beskattningsbara överskottet i företaget. Du kan även se att preliminärskatten är ett förskott till skatten för året, vilket gör att skattebetalningen i slutet av året blir betydligt mindre ifall du betalar preliminärskatt. Detta gör det viktigt att anmäla ett realistiskt förväntat överskott till Skatteverket ifall du har enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag. Om du inte gör det riskerar du en obehaglig överraskning i slutet av året ifall du inte hållit koll på skatten under året. Du kan läsa mer om detta i vår artikel ”Hur fungerar preliminärskatt (F-skatt)”.

118GROUP
Rated 5/ 5 based on 5 customer reviews
Lilla Ekonomibyrån Sverige AB
Backvägen 2 Solna, Stockholms län
Phone: +46738001234
Ring oss nu
Rulla till toppen