Hur fungerar skatt för enskild firma?
Hur mycket skatt betalar man i en enskild firma?
Det skatter du betalar i en enskild firma är
- Inkomstskatt. Detta är samma skatt som du betalar på din lön ifall du är anställd. Hur mycket skatt du betalar beror på skattetabellen i din kommun, samt ifall din inkomst överstiger brytpunkten för statlig skatt eller inte. I en enskild firma är din inkomst inte de uttag som du gör från firman, utan den beräknas som överskottet som du gör för hela året. Överskottet är intäkterna minus kostnaderna, minus de beräknade egenavgifterna.
- Egenavgifter. Denna skatt motsvarar arbetsavgifterna som din arbetsgivare betalar för din lön ifall du är anställd. Full egenavgift är år 2024 i normalfallet 28,97 procent för aktiv näringsverksamhet, och 24,26 procent för passiv. Om du under 2024 är född 1938-1957 betalar du 10,21 procent i egenavgifter, och är du född 1937 eller tidigare betalar du inga egenavgifter. Det finns även speciella regler ifall du haft sjuk- eller aktivitetsersättning eller ifall firman är ett dödsbo.
Om din inkomst inte överstiger brytpunkten för statlig skatt blir den totala skatten ca 50 procent. Om den överstiger brytpunkten betalar du ytterligare 20 procent på det belopp som överstiger den. De pengar du sätter in eller tar ut från din firma påverkar inte din skatt, då det är årets vinst som beskattas och inte uttagen. För att göra det enklare att förstå presenterar vi här med några förenklade räkneexempel.
Räkneexempel: Så beräknar du skatt för en enskild firma
I dessa exempel kan du t.ex. se att egna uttag och preliminärskatt inte påverkar det beskattningsbara överskottet i företaget. Du kan även se att preliminärskatten är ett förskott till skatten för året, vilket gör att skattebetalningen i slutet av året blir betydligt mindre ifall du betalar preliminärskatt. Detta gör det viktigt att anmäla ett realistiskt förväntat överskott till Skatteverket ifall du har enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag. Om du inte gör det riskerar du en obehaglig överraskning i slutet av året ifall du inte hållit koll på skatten under året. Du kan läsa mer om detta i vår artikel ”Hur fungerar preliminärskatt (F-skatt)”.
När betalar man skatt i enskild firma?
Som enskild näringsidkare betalar du skatt på det överskott din verksamhet genererar för ett helt räkenskapsår. Skattebetalningen sker på två olika sätt.
Preliminärskatt i enskild firma
Om du har anmält ett förväntat överskott från näringsverksamheten kommer du att varje månad betala ett förskott på skatten för året, så kallad preliminärskatt. Preliminärskatten påverkas inte av hur mycket pengar du tar ut eller hur mycket du fakturerar, den påverkas bara av vilket förväntat överskott för hela året som angetts i preliminär inkomstdeklaration. Om du inte lämnar någon preliminär inkomstdeklaration så kommer Skatteverket att göra det automatiskt baserat på förra årets vinst. Se vår sida om preliminärskatt för fördjupad information.
Inkomstskatt för enskild firma
Inkomsten i en enskild firma beskattas på samma sätt som inkomst av anställning. Den totala inkomsten av tjänst blir då i normalfallet alla löner från anställningar plus överskottet från den enskilda näringsverksamheten. Den slutliga skatten baseras på inkomstdeklarationen som skall skickas in i maj varje år. Om den slutliga skatten är högre än den inbetalda preliminärskatten behöver du betala restskatt, vilket görs under hösten och ofta i september. Om den förväntade restskatten är hög kan du betala in den så snart den är känd för att undvika att behöva betala ränta på skattekontot.
Praktiskt tips för att hålla koll på skatten i din enskilda firma
Ett av de största och vanligaste problemen för de som driver en enskild firma är att det är svårt att veta hur mycket skatt och egenavgifter man kommer att behöva betala, eftersom de fastställs först efter att året är slut och inte varje månad såsom vid lön från anställning. Har man inte hållit koll på skatten under året kan det komma som en chock om det kommer en restskatt på över 100 000 kr.
Ett vanligt och enkelt sätt att hantera detta på är att löpande sätta av pengar för skatt på ett separat konto. Den totala skatten i en enskild firma är ca 50% (Moms ej medräknat), vilket innebär att man betalar lika mycket i skatt som man tar ut i egna uttag. Det man då kan göra är att om man vill ta ut t.ex. 25 000 kr i eget uttag, då för man även över 25 000 kr till ett separat konto för skattebetalningar. Från det kontot betalar man sedan preliminärskatten och eventuell restskatt efter årets slut. Det är inte en exakt beräkning, men gör man det så bör det inte bli några större överraskningar. Det man får vara försiktig med är att man inte tar ut pengar som sedan skall betalas i moms, vilket är anledningen till att vi rekommenderar att inte deklarera moms årsvis utan hellre gör det kvartalsvis så att risken minskar att man ”lånar” momspengar till egna uttag och skatter.
Betalar man mer skatt med enskild firma än med aktiebolag?
Den stora skillnaden i skatt mellan enskild firma och aktiebolag är hur vinsten beskattas. I enskild firma beskattas hela vinsten som inkomst av tjänst, medan ett aktiebolag kan ta ut ”vinst” genom både lön och aktieutdelning. Aktieutdelning beskattas lägre än inkomst av tjänst, vilket blir mycket fördelaktigt om man har intäkter som överstiger brytpunkten för statlig skatt. Läs vår artikel om skatt på aktieutdelning för detaljerad information.
Räkneexempel 1: Inkomst under brytpunkten för statlig skatt
Brytpunkten för statlig skatt är 615 300 kr för 2024. Brytpunkten gäller inkomst av tjänst, vilket inkluderar både löner från arbetsgivare samt överskott från enskild näringsverksamhet.
- Enskild firma: Vinst beskattas med kommunalskatt (cirka 30%, men beror på kommun), samt egenavgifer ca 29% i normalfallet. Det innebär en total skatt på ca 46-50%.
- Aktiebolag: För lönen du tar ut från ditt aktiebolag är den totala skatten i stort sett samma som skatten på överskott med samma storlek i en enskild firma. För vinstutdelning är bolagsskatten på aktiebolagets vinst först 20,6%, och sedan betalar du som aktieägare privat en skatt på 20% på din utdelning. Det innebär en total skatt för utdelningen på 36,48%. Alltså ca 10% lägre än på lönen.
I ett aktiebolag får man alltid ta ut utdelning till minst ett schablonbelopp som varierar från år till år, men är 204 325 kr år 2024. Om ditt företag har en hyfsad inkomst kommer då skatteskillnaden mellan enskild firma och aktiebolag att vara minst ca 20 000 kr per år. Om inkomsten är mer begränsad är det inte säkert att det är klokt att byta lön mot utdelning, då mindre lön även innebär mindre allmän pension och mindre Sjukpenningsgrundande inkomst. (SGI). Den stora ekonomiska fördelen med aktiebolag kommer först när du har en inkomst som överstiger brytpunkten för statlig skatt.
Räkneexempel 2: Inkomst över brytpunkten för statlig skatt
När din inkomst överstiger brytpunkten för statlig skatt blir skatten för inkomst av tjänst 20% högre för den del av inkomsten som överstiger brytpunkten. Det innebär då en marginalskatt på ca 61%, vilket är ca 25% högre än skatt på utdelning. Då blir skillnaden i skatt för utdelning till schablonbeloppet istället ca 50 000 kr per år. Så om du har en enskild firma med ett skattemässigt överskott som överstiger brytpunkten för statlig skatt finns det starka skäl att överväga att starta aktiebolag. Har du frågor om detta eller behöver hjälp får du gärna kontakta oss.