...

Körjournal med mätarställning – Enkel och gratis mall för din bokföring

Inledning

Denna mall inkluderar till skillnad från vår andra enkla mall för körjournal även mätarställning. En körjournal med mätarställning ger dig ännu mer exakt information om dina resor, vilket är särskilt användbart om du behöver detaljerad uppföljning av fordonets användning i företaget. Att ange mätarställning tar mer tid, men är ett säkrare sätt för att kunna bevisa att redovisad körning är korrekt. Detta kan t.ex. vara viktigt om man har en företagsbil som inte är en förmånsbil och där Skatteverket av olika anledningar kan misstänka att bilen används för privata resor, eller om föraren gör andra typer av resor där Skatteverket av olika anledningar kan tänkas vara misstänksamma gällande hur sanningsenlig körjournalen är.

När behövs körjournal med mätarställning?

Vår uppfattning är att det i normalfallet räcker att ha en körjournal utan mätarställning. Det är tydligare och mer korrekt att även ha med mätarställning, men det är svårare att administrera eftersom man då alltid behöver komma ihåg att skriva ner mätarställningen när man gör själva resan, och det går inte att skriva körjournalen i efterhand på samma sätt genom att t.ex. kolla på Google Maps hur lång körsträcka en resa var och sedan fylla i körjournalen.

En körjournal med mätarställning behövs i de fall där det är viktigt att kunna presentera den körning som gjorts på ett detaljerat och säkert sätt. Om du behöver detta finns det även digitala automatiserade tjänster som kan användas på din mobiltelefon, vilket sannolikt är värt att överväga ifall du har många resor att rapportera.

Du behöver antagligen inte använda en körjournal om du har en företagsbil som inte är föremål för förmånsbeskattning, förutsatt att det finns faktorer som indikerar att bilen inte används privat. Det skulle exempelvis kunna vara att:

  • Företagsbilen har parkering vid arbetsplatsen, och arbetsplatsen är inte i anslutning till bostaden för den som använder bilen. Samt att nyckeln förvaras på arbetsplatsen mellan körningarna.
  • Det finns avtal som förbjuder privat användning av bilen.
  • Bilen är specialanpassad för ändamål som gör privat använding mindre sannolik, t.ex. att säten har tagits ut för att göra plats för utrustning som behövs i företaget.
  • Bilens förare äger privat bil som kan användas till de privata resorna.
Vid osäkerhet rekommenderar vi att föra körjournal för att undvika problem vid granskning, även om ingen milersättning behöver beräknas. 

Så här fyller du i körjournalen:

  • Förare: Namn på förare som skall få milersättningen.
  • Reg.nr: Registreringsnummer för bilen som körts.
  • Biltyp: Skattefri milersättning är olika beroende på om det är en egen bil, en förmånsbil eller en förmånsbil som är en elbil. Som elbil räknas bara bilar som går helt på el, och inte hybrider.
  • Milersättning: Detta fält är förifyllt med maximal skattefri milersättning. Företaget kan välja att betala ut mer milersättning än vad som är skattefritt, och i så fall fyller du i det beloppet i detta fält. Det finns inga skattemässiga anledningar till att betala ut högre milersättning än vad som är skattefritt, så om milersättningen är till dig själv i eget företag så låt siffran vara. Om du har andra anställda i företaget och ni har avtalat högre milersättning än den skattefria så ange de avtalade beloppet.
  • Datum: Ange datum för resan.
  • Mätarställning – start: Ange bilens mätarställning vid start av resa.
  • Mätarställning – ankomst: Ange bilens mätarställning vid resans slut.
  • Antal kilometer: Detta fält beräknas och behöver inte fyllas i
  • Resans start, adress: Ange från vilken adress resan började. Det är inte ovanligt att man skriver en plats istället för en adress, men Skatteverket efterfrågar adress så vill du vara säker på att slippa frågor vid eventuell granskning är det bättre om adressen skrivs.
  • Resans slut, adress: Ange till vilken adress resan slutade. Det är inte ovanligt att man skriver en plats istället för en adress, men Skatteverket efterfrågar adress så vill du vara säker på att slippa frågor vid eventuell granskning är det bättre om adressen skrivs.
  • Syfte med resa: Ange anledningen till resan. T.ex. säljmöte eller konferens.
  • Anteckningar: Om du har något annat du vill notera för egen del så gör det i detta fält.
Fälten för belopp för skattefri och skattepliktig milersättning är automatiskt beräknade. Om du som biltyp angett Företagsbil, ej förmån blir det ingen milersättning, vilket blir fallet om körjournalen bara används för att dokumentera användningen av bilen och inte för att beräkna milersättning.

Ladda ner gratis mall för körjournal med mätarställning

Med vår kostnadsfria körjournal med mätarställning får du en enkel lösning för att hålla koll på dina körsträckor och eventuella milersättningar. Vår mall passar småföretagare som inte har behov av att betala för tjänster som håller på detta 

Ladda ned gratis mall körjournal med mätarställning

Rulla till toppen