...

Gratis mall för anställningsavtal timlön

Inledning

Det här anställningsavtalet är utformat för småföretagare som anställer personal med timlön. Ett tydligt och juridiskt korrekt anställningsavtal är avgörande för att skapa en trygg relation mellan arbetsgivare och arbetstagare och för att säkerställa att båda parter är överens om de viktigaste villkoren för anställningen. Mallen är inte ett färdigt anställningsavtal, utan det är tänkt att användas som en enkel startpunkt som du kan anpassa efter dina behov.

Hur fungerar timlön?

En timanställning innebär att arbetstagaren inte har en fast månadslön, utan istället får lön för varje timme som arbetas. Denna typ av anställning är vanligast vid kortare och oregelbundna anställningar där arbetstagaren ofta arbetar extra vid sidan av studier eller annan deltidsanställning. Det är även vanligt i vissa branscher där regelbunden heltidsanställning av olika anledningar inte anses lämpligt.

Anställningsformer i Sverige

 I Sverige finns det två typer av anställningsformer, och det är viktigt att välja rätt form för din verksamhet:

  • Tillsvidareanställning: Den vanligaste anställningsformen, även kallad fast anställning. Den löper på obestämd tid tills den sägs upp av arbetsgivaren eller arbetstagaren.
  • Tidsbegränsad anställning: En tidsbegränsad anställning som kan vara en särskild visstidsanställning, vikariat, eller säsongsarbete.

En anställning med timlön kan både vara en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning, men det handlar oftast om en tidsbegränsad anställning.

Hur fyller man i avtalet?

Arbetsgivare och Arbetstagare:

Fyll i grundläggande uppgifter om företaget (arbetsgivaren) och den anställde (arbetstagaren), inklusive namn, organisationsnummer, adress och kontaktuppgifter.

Uppgifter om Anställning:

  • Befattning: Ange den anställdes titel, t.ex. ”Administratör” eller ”Butiksbiträde”.
  • Arbetsuppgifter: Beskriv de huvudsakliga arbetsuppgifterna. Exempelvis: ”Att avlasta företagsledningen med administrativa uppgifter.”
  • Tillträdesdatum: Specificera startdatum för anställningen. Normalt sett första dagen den anställde förväntas arbeta.
  • Timlön: Specificera den anställdes ersättning per timme. Den skall inte inkludera semesterersättning.
  • Dag för utbetalning av lön: Normalt sett sker lönebetalning senast den 25:e varje månad, men man kan avtala ett annat datum om man vill.
  • Anställningsform: Här anger du vilken anställningsform som gäller. Är det en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning? Om det är en tidsbegränsad anställning, är det en särskild visstidsanställning, ett vikariat, eller säsongsarbete? För timavlönade är det oftast en särskild visstidsanställning som är en form av tidsbegränsad anställning.
  • Arbetstider: Här anger du vilka arbetstider som gäller för den anställde. För timavlöndade finns det ofta inga fasta och tydliga arbetstider, utan arbetet sker enligt behov. 
  • Övertidsersättning: Övertidsersättning är inte reglerat i lagen, så den behöver avtalas ifall övertidsarbete är aktuellt. Det är ovanligt med övertid för timanställda. 
  • Uppsägningstid: En timanställning har ofta ingen uppsägningstid, då de ofta heller inte har någon avtalad arbetstid. Om man väljer att skriva in i avtalet ett minst antal timmar per vecka eller månad som kommer att erbjudas blir det mer relevant att även avtala en uppsägningstid.
  • Semesterersättning: Semesterlagen säger att alla anställda har rätt till minst 12% i semesterersättning. Denna kan antingen ackumuleras och betalas ut i april efter semesterårets slut, (Alternativt vid anställningens slut), eller betalas ut löpande varje månad. Den brukar betalas ut löpande varje månad ifall man i förväg vet att det kommer att bli en kort anställning.
  • Övrirga villkor: I denna sektion kan du lägga till andra villkor som skall gälla för anställningen. I mallen ger vi några exempel på vad man kan avtala. Så ta bort och lägg till villkor så att det passar den aktuella tjänsten. 

Ladda ner gratis mall för anställningsavtal timlön

Ladda ner vår kostnadsfria mall för anställningsavtal för timlön. Avtalsmallen lämpar sig främst för småföretag med enklare verksamhet och begränsad juridisk komplexitet. För högt kvalificerade tjänster i juridiskt komplexa företag rekommenderar vi alltid att ta hjälp av juridisk expertis för att utforma skräddarsydda avtal. Klicka på länken nedan för att ladda ner mallen. Vi tar inget ansvar för mallens innehåll, så använd den på egen risk! 🙂

Ladda ned gratis mall för anställningsavtal timlön

Rulla till toppen