Att välja rätt metod för momsredovisning är viktigt för företagets kassaflöde och administration. Valet mellan faktureringsmetoden och bokslutsmetoden påverkar när momsen ska redovisas, vilket i sin tur kan påverka företagets likviditet. Här går vi igenom båda metoderna och hjälper dig att avgöra vilken som passar bäst för din verksamhet.
Vad är faktureringsmetoden?
Faktureringsmetoden innebär att momsen redovisas när fakturan skickas eller tas emot, oavsett om betalningen har skett eller inte. Detta kan ge en mer aktuell bild av företagets ekonomi och momsstatus.
Fördelar med faktureringsmetoden
- Bättre löpande ekonomisk överblick: Du ser företagets faktiska intäkter och kostnader när de uppstår. Det innebär att månadsrapporter blir mer rättvisande än om bokslutsmetoden används.
- Snabbare momsredovisning: Om man brukar få tillbaka snarare än betala moms kan det vara en bättre metod för att det förbättrar kassaflödet att redovisa momsen tidigare. T.ex. relevant ifall du har stora konsultkostnader i början för att ta fram en ny produkt eller tjänstm, och ännu inte så många intäkter att betala moms för.
Nackdelar med faktureringsmetoden
- Ökad administration: Alla fakturor behöver bokföras två gånger. Först vid upprättandet av fakturan, och sedan även vid dess betalning. Det innebär att bokföringen tar längre tid och därav även oftast blir kostsammare.
- Svårare avstämning: Eftersom bokföringen av alla fakturor skall ske på fakturadatum och inte betaldatum, blir det svårare att avgöra när bokföringen för en period är klar. Med bokslutsmetoden kan man enkelt se att man är klar genom att stämma av att alla banktransaktioner har bokförts.
- Sämre kassaflöde: Du måste redovisa moms vid faktureringstillfället, även om du ännu inte har fått betalt. Detta kan skapa ett pressat kassaflöde ifall du inte får betalt för dina kundfakturor i tid.
Vad innebär bokslutsmetoden?
Bokslutsmetoden, ibland kallad kontantmetoden, innebär att fakturan bokförs, och momsen redovisas, först när fakturan har betalats. Detta kan vara en fördel för mindre företag med färre transaktioner.
Fördelar med bokslutsmetoden
- Enklare bokföring: Med denna metod behöver alla fakturor bara bokföras en gång, och det är enklare att stämma av att bokföringen är korrekt, eftersom all bokföring matchas mot de transaktioner som skett på företagskontot. Det innebär att bokföringen tar kortare tid och blir enklare att följa.
- Bättre kassaflöde: Eftersom du bara redovisar moms på inbetalningar du faktiskt har fått, minskar risken för problem med kassaflödet på grund av att du måste betala moms även för fakturor som dina kunder inte har betalat ännu.
Nackdelar med bokslutsmetoden
- Sämre ekonomisk överblick: Eftersom fakturor bokförts först när de betalats, kan det vara svårare att få en aktuell bild av företagets ekonomi löpande. Bokföringen kommer oftast bara att vara rättvisande årvis och inte månadsvis.
Jämförelse mellan faktureringsmetoden och bokslutsmetoden
Vilken bokföringsmetod passar bäst för ditt företag?
För de flesta företag som har rätt att använda bokslutsmetoden anser vi att det även är den bästa metoden eftersom den är enklare att administrera, med några undantag. Om man löpande vill kunna göra ekonomiska analyser på månadsbasis är faktureringsmetoden en bättre metod, eftersom den visar det faktiska resultatet medans bokslutsmetoden bara visar kassaflödet. En annan anledning till att välja faktureringsmetoden skulle kunna vara om man har mycket större momspliktiga kostnader än intäkter första året, och vill kunna få tillbaka momsen på leverantörsfakturorna snabbare.
Så byter du från bokslutsmetoden till faktureringsmetoden
Om du vill, eller måste, byta bokföringsmetod så gör du det genom att ändra din momsregistrering. Detta kan du göra på Verksamts hemsida. Du loggar in och väljer ditt företag, och klickar sedan på Ändra under Verksamheten fortsätter. Du kan klicka nästa för alla rubriker till du kommer till momsavsnittet, och där klickar du ändra. Fyll i och uppdatera informationen som efterfrågas, och kryssa sedan för den bokföringsmetod du vill använda.