...

Julgåvor till anställda 2023

Nu är det jul igen, nu är det jul igen! Så var det äntligen dags igen för tiden på året när vi börjar få massor med frågor om vad som gäller för julgåvor till anställda. Eftersom våra kunder är så givmilda att de vill ge sina anställda julgåvor (Till sig själva egentligen, eftersom de flesta av våra kunder bara har sig själva som anställda…), så tänkte vi att vi också skulle vara givmilda och förklara hur detta fungerar. 🙂

Julgåvor till anställda, inklusive delägare och styrelseledemöter, är skattefria om värdet inte överstiger 500 kr inklusive moms. Julgåvan får inte vara pengar eller presentkort som kan bytas in mot pengar ifall den skall vara skattefri. För att julgåvorna skall vara skattefria måste de även ges till alla, eller åtminstone en större grupp, anställda, och inte bara utvalda personer. Så tänk inte tanken att bara ge en gåva till dig själv och inte dina anställda, om du nu har några!

Vanliga frågor

  • Vad gäller om julgåvan kostar mer än 500 kr? Hela gåvan blir skattepliktig, inte bara den del som överstiger 500 kr.
  • Kan man ge julgåvor till styrelseledamöter? Ja det kan man göra. Dock inte till styrelsesuppleanter som inte varit aktiva eller utfört något arbete.
  • Gäller detta även in enskild firma och handelsbolag? Bara till eventuella anställda, men tyvärr inte till dig som har den enskilda firman eller handelsbolaget.
  • Vad gäller om julgåvan är ett bidrag till välgörenhet? Om du som arbetsgivare bestämmer vilket ändamål som gåvan skall bidra till så är gåvan skattefri om den inte överstiger 500 kr. Om den anställda får bestämma ändamål likställs gåvan med kontanter, och då är den skattepliktig.
  • Hur vet jag om presentkorten kan bytas in mot pengar? För att veta detta måste du fråga den som säljer presentkortet. Var försiktig så att den du frågar faktiskt kan svaret och inte bara gissar.
  • Tidigare har jag hört talas om julgåvor för 2500 kr, är det verkligen bara 500 kr som är skattefritt? Det var speciella regler som gällde under åren med pandemin, och då kunde man kombinera ”Coronagåvor” med julgåvor och då ge skattefria julgåvor upp till och med 2500 kr. Detta gäller inte längre under 2023.

Så ta tillfället i akt och visa din uppskattning till dig själv och dina eventuella anställda! Om du såsom våra flesta kunder är ett mindre företag som inte har väldigt många anställda så rekommenderar vi starkt att ta en extra tankeställare och köpa personliga julgåvor anpassade efter varje anställd. Julgåvor till kunder och leverantörer är normalt sett inte avdragsgilla, men julhälsningar är gratis och därav skattefria! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen