...
Vad gör en redovisningsbyrå

Vad gör en redovisningsbyrå?

En redovisningsbyrå kan spela en avgörande roll för många företag, särskilt små och medelstora företag som vill säkerställa att deras ekonomi hanteras på ett professionellt och korrekt sätt. Men vad gör en redovisningsbyrå egentligen? I denna guide går vi igenom vad en redovisningsbyrå erbjuder, kostnaderna för deras tjänster och varför du bör överväga att anlita en.

Vad är en redovisningsbyrå?

En redovisningsbyrå är ett företag som specialiserar sig på att hjälpa andra företag med deras ekonomiska administration. Detta inkluderar bokföring, redovisning, och andra relaterade tjänster som är avgörande för att företag ska kunna fatta välgrundade beslut och följa gällande lagar och regler. För småföretagare kan en redovisningsbyrå vara ovärderlig genom att avlasta den dagliga administrationen och möjliggöra fokus på kärnverksamheten.

Tjänster som brukar erbjudas av en redovisningsbyrå

En redovisningsbyrå erbjuder vanligtvis ett brett utbud av tjänster som kan anpassas efter ett företages behov:

  • Bokföring och redovisning: Grundläggande tjänster som omfattar registrering och avstämning av alla ekonomiska transaktioner.
  • Momsredovisning: Hantering av momsdeklarationer och momsbetalning.
  • Löneadministration: Framtagning av lönebesked, hantering av löneutbetalningar, arbetsgivardeklarationer och andra personalrelaterade frågor.
  • Årsredovisningar och deklarationer: Upprättande och inlämning av lagstadgade rapporter.
  • Hantering av leverantörs- och kundreskontra: Effektiv hantering av bokföring och ibland även betalning av fakturor.
  • Sammanställning av finansiella rapporter: Framtagande av tydliga rapporter som ger en översikt över företagets ekonomiska ställning.
  • Skatterådgivning: Hjälp med att optimera företagets skattesituation och säkerställa efterlevnad av skatteregler.
  • Ekonomisk rådgivning och budgetering: Stöd i att planera och följa upp företagets ekonomi för att nå långsiktiga mål.

Vad kostar en redovisningsbyrå?

Priset för att anlita en redovisningsbyrå kan variera kraftigt beroende på flera faktorer, såsom företagets storlek, tjänsternas omfattning och byråns erfarenhet. Vanligtvis erbjuds prissättning antingen per timme eller som ett fast pris för specifika tjänster. Olika redovisningsbyråer kan också ha valt olika nischer, vilket kan påverka prissättningen uppåt eller nedåt. Om ditt företag verkar i en bransch som är starkt reglerad med många specialregler som påverkar bokföring och skatter så kan det t.ex. vara värt att hitta en byrå som specialiserar sig på det även om kostnaden är högre än en vanlig byrå. Om du har ett litet företag finns det ofta inte så många specialregler att ta hänsyn till, och då finns det byråer såsom Lilla Ekonomibyrån som är en redovisningsbyrå för småföretagare som kan erbjuda en lägre kostnad för att de anpassat sina verksamheter och processer efter småföretagens förutsättningar.

Det som främst påverkar arbetsmängden, och därav kostnaden, för en redovisningsbyrå är hur många transaktioner som behöver hanteras manuellt och hur bra ordning du som företagare har på dina rutiner. Det har kommit många effektiva lösningar för att digitalisera och automatisera vissa delar av bokföringsprocessen, så hur modern redovisningsbyrån är kan ha en stor påverkan på din totalkostnad.

För att få några prisexempel från Lilla Ekonomibyrån kan du läsa på vår sida om Priser och arvoden.

Varför anlita en redovisningsbyrå?

Det finns flera fördelar med att anlita en redovisningsbyrå:

  • Tidsbesparing: Genom att överlåta ditt företags ekonomiska administration till en redovisningsbyrå kan du som företagare fokusera mer tid på att utveckla din verksamhet.
  • Expertis och noggrannhet: Redovisningsbyråer har den kompetens som krävs för att säkerställa att alla transaktioner och rapporter hanteras korrekt. 
  • Förbättrad regelefterlevnad: Genom att följa aktuella regler och bestämmelser minskar risken för straffavgifter och andra påföljder. Det finns väldigt många regler och undantag som man behöver veta om, och även om man bokför själv och tror att det blir rätt är det inte säkert att det blir det.

När är det dags att anlita en redovisningsbyrå?

Om du märker att den ekonomiska administrationen tar upp för mycket av din tid, eller om du känner dig osäker på om du följer alla regler korrekt, kan det vara dags att anlita en redovisningsbyrå. Speciellt om ditt företag växer och ekonomin blir mer komplex, kan det vara en klok investering att ta in extern hjälp. Om du anlitar hjälp av en byrå såsom Lilla Ekonomibyrån kostar det sannolikt väldigt mycket mindre än du tror. Om du är osäker kan du alltid begära in offerter från olika redovisningsbyråer så det blir tydligare vad det kostar och hur det skulle kunna fungera.

Vad är en redovisningskonsult?

En redovisningskonsult är en specialist inom ekonomisk administration som ofta fungerar som din personliga kontaktperson hos redovisningsbyrån. Konsulten hjälper dig med allt från bokföring till ekonomisk rådgivning och kan vara en viktig partner i företagets ekonomiska utveckling. 

Vad är skillnaden på en revisor och en redovisningskonsult?

Det är inte ovanligt att begreppen revisor och redovisningskonsult förväxlas, men de har olika roller och ansvarsområden inom företagets ekonomiska förvaltning.

Redovisningskonsulten arbetar med den löpande ekonomiska administrationen och bokföringen, och deras huvuduppgift är att hjälpa företag med att hålla koll på sina ekonomiska transaktioner, sammanställa rapporter, hantera löneutbetalningar och ge ekonomisk rådgivning. Redovisningskonsulten har ofta en mer operativ roll och fungerar som en direkt stödpartner för företaget i dess dagliga ekonomiska verksamhet.

Revisorn, å andra sidan, har en mer granskande och kontrollerande funktion. En revisors uppgift är att oberoende granska företagets årsredovisning och andra ekonomiska rapporter för att säkerställa att de är korrekta och följer lagstadgade normer och regler. Revisorn säkerställer att företagets redovisning är rättvisande och följer gällande lagar, vilket är viktigt för att tillgodose ägare, investerare och myndigheter.

Enkelt uttryckt kan man säga att redovisningskonsulten är den som hjälper dig att ta fram siffrorna, medan revisorn är den som granskar och intygar att siffrorna stämmer. Båda rollerna är viktiga för företagets ekonomiska hälsa, men de fyller olika behov och ansvarar för olika delar av den ekonomiska processen. Mindre företag behöver inte ha någon revisor, och samma företag kan inte hjälpa dig med både bokföringen och revisionen

Fördelar med att anlita en redovisningskonsult

En redovisningskonsult erbjuder flexibilitet och djup specialiserad kunskap som kan anpassas efter ditt företags unika behov. Genom att samarbeta med en konsult kan du få skräddarsydd rådgivning och stöd som bidrar till att förbättra ditt företags ekonomiska hälsa.

Summering

En redovisningsbyrå erbjuder en rad tjänster som är avgörande för att hantera ett företags ekonomi på ett effektivt och lagenligt sätt. Genom att anlita en redovisningsbyrå eller redovisningskonsult kan du spara tid, minska risken för misstag och fokusera på att växa din verksamhet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen