...

Gratis mall för anställningsavtal månadslön

Inledning

Det här anställningsavtalet är utformat för småföretagare som anställer personal med månadslön. Ett tydligt och juridiskt korrekt anställningsavtal är avgörande för att skapa en trygg relation mellan arbetsgivare och arbetstagare och för att säkerställa att båda parter är överens om de viktigaste villkoren för anställningen. Mallen är inte ett färdigt anställningsavtal, utan det är tänkt att användas som en enkel startpunkt som du kan anpassa efter dina behov.

Hur fungerar månadslön?

Månadslön innebär att arbetstagaren får en fast månadslön oavsett hur många timmar som arbetas inom ramen för den överenskomna arbetstiden. Denna typ av anställning är vanligast vid tillsvidareanställningar, där arbetstagaren arbetar på heltid eller deltid enligt ett fast schema. Det är alltså samma månadslön varje månad, oavsett hur många arbetsdagar månaden har. Dock görs justeringar för t.ex. frånvaro och övertid.

Anställningsformer i Sverige

 I Sverige finns det två typer av anställningsformer, och det är viktigt att välja rätt form för din verksamhet:

  • Tillsvidareanställning: Den vanligaste anställningsformen, även kallad fast anställning. Den löper på obestämd tid tills den sägs upp av arbetsgivaren eller arbetstagaren.
  • Tidsbegränsad anställning: En tidsbegränsad anställning som kan vara en särskild visstidsanställning, vikariat, eller säsongsarbete.

En provanställning är en tidsbegränsad anställning som oftast löper över sex månader och kan leda till en tillsvidareanställning. En anställning med månadslön kan både vara en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning.

Hur fyller man i avtalet?

Arbetsgivare och Arbetstagare:

Fyll i grundläggande uppgifter om företaget (arbetsgivaren) och den anställde (arbetstagaren), inklusive namn, organisationsnummer, adress och kontaktuppgifter.

Uppgifter om Anställning:

  • Befattning: Ange den anställdes titel, t.ex. ”Administratör” eller ”Butiksbiträde”.
  • Arbetsuppgifter: Beskriv de huvudsakliga arbetsuppgifterna. Exempelvis: ”Att avlasta företagsledningen med administrativa uppgifter.”
  • Tillträdesdatum: Specificera startdatum för anställningen. Normalt sett första dagen den anställde förväntas arbeta.
  • Månadslön vid heltid: Specificera vad den anställdes månadslön är vid heltid, även om det är en deltidsanställning. En anställning med 30 000 kr i lön för 75% tjänstgöringsgrad har alltså 40 000 kr i månadslön vid heltid.
  • Tjänstgöringsgrad: Specificera vad den anställdes tjänstgöringsgrad är. T.ex. 100% är en heltidsanställning, och med en tjänstgöringsgrad på 75% jobbar man 75% av arbetstiden för en heltidstjänst.
  • Antal semesterdagar per år: Semesterlagen säger att en anställd som minst har 25 dagar i semesterrätt, och att det inte går att avtala färre dagar än så. Man kan dock avtala fler semesterdagar.
  • Antal timmar per vecka: Hur många arbetstimmar har den anställde per vecka? En heltidstjänst är ofta 40 timmar per arbetsvecka, men det finns arbetsplatser som har avtalat att heltid t.ex. är 37,5 timmar per vecka.
  • Dag för utbetalning av lön: Normalt sett sker lönebetalning senast den 25:e varje månad, men man kan avtala ett annat datum om man vill.
  • Anställningsform: Här anger du vilken anställningsform som gäller. Är det en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning? Om det är en tidsbegränsad anställning, är det en särskild visstidsanställning, ett vikariat, eller säsongsarbete? För månadsavlönade är det oftast en tillsvidareanställning eller en provanställning som är en form av tidsbegränsad anställning.
  • Arbetstider: Här anger du vilka arbetstider som gäller för den anställde. I vissa typer av verksamheter är det viktigt med fasta tider, och då kan de anges. I andra verksamheter är det mindre viktigt, och då får man formulera det som förväntas på ett så tydligt sätt som situationen kräver det. 
  • Övertidsersättning: Övertidsersättning är inte reglerat i lagen, så den behöver avtalas ifall övertidsarbete är aktuellt. Den anges oftast i ett belopp per timme eller som månadslönen delad med ett visst tal. 
  • Uppsägningstid: Olika tjänster kan ha olika uppsägningstid, så ange här det som är lämpligt för just den tjänst som avtalas. Det är inte ovanligt att man avtalar att uppsägningstiden blir längre efter att man jobbat på företaget en viss tid.
  • Övrirga villkor: I denna sektion kan du lägga till andra villkor som skall gälla för anställningen. I mallen ger vi några exempel på vad man kan avtala. Så ta bort och lägg till villkor så att det passar den aktuella tjänsten. 

Ladda ner gratis mall för anställningsavtal månadslön

Ladda ner vår kostnadsfria mall för anställningsavtal för månadslön. Avtalsmallen lämpar sig främst för småföretag med enklare verksamhet och begränsad juridisk komplexitet. För högt kvalificerade tjänster i juridiskt komplexa företag rekommenderar vi alltid att ta hjälp av juridisk expertis för att utforma skräddarsydda avtal. Klicka på länken nedan för att ladda ner mallen. Vi tar inget ansvar för mallens innehåll, så använd den på egen risk! 🙂

Ladda ned gratis mall för anställningsavtal månadslön

Rulla till toppen