Redovisningsordlista för småföretagare:
Välkommen till din
uppslagsbok
Har du stött på termer inom redovisning och ekonomi som känns främmande eller oklara? Vi har gjort det enkelt för dig att förstå komplexa ekonomiska begrepp. Vår redovisningsordlista är skapad för att hjälpa småföretagare som dig att få bättre insyn i ekonomins värld.
Sök
(rensa)
- AffärsplanEtt dokument som beskriver företagets mål, strategier och planer för att nå dessa mål. Används ofta vid finansiering och planering.
- AktiebolagEn företagsform där ägarna (aktieägarna) har begränsat ansvar för bolagets skulder till det kapital de satsat.
- AktiekapitalDet kapital som aktieägarna satsar i bolaget vid bildandet och vid eventuella nyemissioner.
- AmorteringAvbetalning på lån, där skuldbeloppet minskar successivt enligt en överenskommen plan.
- ArbetsgivaravgiftAvgifter som arbetsgivare betalar till staten baserat på de anställdas löner. Dessa avgifter finansierar bland annat socialförsäkringar.
- ArbetsgivaravgifterAvgifter som arbetsgivare betalar till staten baserat på de anställdas löner. Dessa avgifter finansierar bland annat socialförsäkringar.
- ÅrsbokslutEn sammanställning av ett företags bokföring vid räkenskapsårets slut, inklusive balansräkning och resultaträkning.
- ÅrsredovisningEn årlig rapport som sammanfattar företagets finansiella ställning och resultat, inklusive förvaltningsberättelse, balansräkning, resultaträkning och noter.
- AvskrivningarAtt fördela minskningen av värdet på en anläggningstillgång på grund av slitage eller föråldring över en längre tidsperiod.
- BalansräkningEn finansiell rapport som ger en översikt över ett företags tillgångar, skulder och eget kapital vid ett visst tillfälle.
- BeskattningsårDet år för vilket skatten beräknas, vanligtvis ett kalenderår.
- BokföringProcessen att systematiskt registrera och rapportera ett företags ekonomiska händelser.
- BokslutEn sammanställning av ett företags bokföring vid räkenskapsårets slut, som visar resultat och finansiell ställning.
- BokslutsmetodenEn metod för löpande redovisning där fakturor och moms redovisas enligt betaldatum och inte fakturadatum fram till och med bokslutsdatumm, vid vilket även obetalda fakturor redovisas.
- BolagsskattSkatt som företag betalar på sin vinst, baserat på det skattepliktiga resultatet.
- BudgetEn ekonomisk plan som visar förväntade inkomster och utgifter under en viss period.
- DebetEn post i bokföringen som ökar tillgångar eller kostnader, eller minskar skulder och eget kapital.
- Direkta kostnaderKostnader som direkt kan hänföras till en specifik produkt eller tjänst, såsom material och arbetskraft.
- DubbelbeskattningBeskattning av samma inkomst på två nivåer, exempelvis när ett aktiebolags vinst beskattas och sedan aktieägarnas utdelning beskattas.
- EgenavgifterSociala avgifter som enskilda firmor och delägare i Handelsbolag och kommanditbolag betalar på sina inkomster istället för arbetsgivaravgifter.
- Enskild näringsidkareEn person som driver egen verksamhet och är personligt ansvarig för företagets skulder.
- Enskild näringsidkareEn person som driver egen verksamhet och är personligt ansvarig för företagets skulder.
- Enskild näringsverksamhetEn företagsform där en person bedriver näringsverksamhet i eget namn och med eget ansvar.
- ExternredovisningRedovisning som riktar sig till externa intressenter som aktieägare, långivare och myndigheter, och följer lagstadgade regler.
- FaktureringsmetodenEn metod för löpande redovisning där fakturor och moms redovisas när fakturan skickas, och inte när betalningen erhålls.
- Förbjudna lånLån som ett aktiebolag inte får ge till aktieägare eller närstående, enligt aktiebolagslagen, för att skydda bolagets kapital.
- FörskottssemesterSemester som tas ut innan den har tjänats in, vanligtvis i början av en anställning.
- Fritt eget kapitalDen del av eget kapital som kan delas ut till aktieägarna, till skillnad från bundet eget kapital.
- Inkomst av kapitalInkomster från kapital, exempelvis räntor, utdelningar och kapitalvinster.
- Inkomst av tjänstInkomster från arbete, till exempel lön och pension.
- InkomstbasbeloppEtt belopp som används för att beräkna olika förmåner och skatter, justeras årligen.
- InkomstdeklarationEn deklaration där privatpersoner och företag redovisar sina inkomster och avdrag till Skatteverket.
- IntjänandeårDet år under vilket en anställd tjänar in rätt till exempelvis semester eller pension.
- InventarierTillgångar som är avsedda att användas i verksamheten under längre tid än ett år, till exempel maskiner, möbler och datorer.
- KapitalförsäkringEn sparform där sparandet är bundet i en försäkring och utbetalningarna kan ske skattefritt under vissa förutsättningar.
- KommunalskattSkatt som betalas till kommunen och regionen, baserat på inkomst.
- KontantmetodenEn redovisningsprincip där intäkter och kostnader redovisas när betalning sker, till skillnad från faktureringsmetoden där de redovisas när faktura skickas eller tas emot.
- LagerbolagEtt färdigt registrerat aktiebolag som säljs till personer eller företag som snabbt vill starta verksamhet utan att genomgå nyregistreringsprocessen.
- LönebeskedEn specifikation som visar hur mycket en anställd har tjänat under en viss period, vilka avdrag som gjorts och vilken nettolön som betalats ut.
- Löpande bokföringKontinuerlig registrering av företagets affärshändelser i bokföringen.
- MomsFörkortning för mervärdesskatt, en skatt som läggs på varor och tjänster.
- NaturaförmånEn förmån som anställda får i form av varor eller tjänster istället för pengar, exempelvis tjänstebil eller fri bostad.
- PensionsförsäkringEn försäkring som ger ekonomisk trygghet i form av pension vid ålderdom, sjukdom eller dödsfall.
- PeriodiseringsfondEn möjlighet för företag att skjuta upp beskattningen av vinster genom att avsätta en del av vinsten till en periodiseringsfond.
- Preliminär inkomstdeklarationEn deklaration där företag och privatpersoner uppskattar sin inkomst och skatt för det kommande året för att betala preliminär skatt.
- RäkenskapsmaterialAlla dokument och underlag som används för att bokföra och redovisa företagets ekonomiska händelser.
- RedovisningskonsultEn professionell rådgivare som hjälper företag med bokföring, redovisning och ekonomisk rapportering. Många kallar felaktigt denna person för revisor.
- RepresentationUtgifter för aktiviteter som syftar till att främja företagets verksamhet, till exempel kundmöten och affärsmiddagar
- RevisorEn person som är kvalificerad att utföra revision och granskning av företags finansiella rapporter. Inte att förväxla med en redovisningskonsult som jobbar med att göra företagets bokföring.
- Särskild löneskattEn skatt som betalas på vissa inkomster och ersättningar, till exempel på pensionsutbetalningar och vissa försäkringsersättningar.
- SemesterårDen period under vilken en anställd tjänar in sin semester, oftast från 1 april till 31 mars följande år.
- Slutlig skattDen totala skatt som en person eller ett företag ska betala för ett visst beskattningsår efter fastställd slutlig taxering.
- SlutskattebeskedEtt besked från Skatteverket som visar hur mycket slutlig skatt en person eller ett företag ska betala eller få tillbaka.