...

Kunskapsbank

>

Fakturering

Moms på försäljning till utlandet

Vad som gäller för moms på försäljning till utlandet beror på vilket land man säljer till: (Finns vissa undantag) Privatpersoner inom EU’s momsområde: Samma momsregler som till privatpersoner inom Sverige. Företag och privatpersoner utanför EU: Momsfritt. Momsregistrerade företag inom EU’s momsområde: Så kallad omvänd moms om köparen uppger sitt VAT-nummer. Det innebär förenklat att säljaren […]

En person packar en kartong märkt 'Till utlandet' omgiven av EU-flaggor, pilar, fakturor och frågetecken – symboliserar förvirring kring moms vid internationell försäljning.

Innehållsförteckning

Vad som gäller för moms på försäljning till utlandet beror på vilket land man säljer till: (Finns vissa undantag)

  1. Privatpersoner inom EU’s momsområde: Samma momsregler som till privatpersoner inom Sverige.
  2. Företag och privatpersoner utanför EU: Momsfritt.
  3. Momsregistrerade företag inom EU’s momsområde: Så kallad omvänd moms om köparen uppger sitt VAT-nummer. Det innebär förenklat att säljaren inte lägger moms på fakturan, och att köparen deklarerar momsen i sitt land istället. Om företaget inte är momsregistrerat eller inte anger sitt momsnummer så används samma momsregler som inom Sverige. Fråga alltid köparen om sitt VAT-nummer om det är ett företag.

Om man har försäljning med omvänd moms till utlandet så måste periodisk sammanställning skickas in till Skatteverket senast den 25:e efter avslutad månad eller kvartal. Månadsvis om varuförsäljning och kvartalsvis för tjänsteförsäljning. Denna deadline är betydligt tidigare än deadline för momsdeklaration, så det är viktigt att man organiserar administrationen av fakturering med omvänd moms väl, och vi rekommenderar att därav helst fakturera i samma ekonomisystem som bokföringen görs i.

Läs mer om moms i Sverige och utomlands hos Verksamt.

Sök artiklar

Fler bloggartiklar om Fakturering
Rulla till toppen